top of page
  • lilyanwolsink

Draagjassen

Bijgewerkt op: 6 nov.

Wat een uitvinding, zo'n draagjas. Je kunt je kindje lekker warm en dichtbij je dragen terwijl je buiten in de kou en/of regen loopt. Er zijn een hoop verschillende merken, modellen en varianten in draagjassen. Ook ik weet er niet alles over, maar ik deel graag mijn ervaringen en bevindingen met jullie. Wie weet geeft dat net een beetje extra houvast bij de aanschaf en overwegingen om er een te kopen.


Over draagjassen in het algemeen

  • Veel draagjassen hebben een 3 in 1, of 4 in 1, functie. Dit betekent dat je de jas op verschillende manieren kunt gebruiken: 1. Solo dragen > een jas voor jou alleen in 'gewone' toestand. Dan gebruik je geen inzetstuk. 2. Gebruik tijdens de zwangerschap > wanneer je buik groeit kun je een inzetstuk gebruiken waardoor de jas ruimer wordt. 3. Gebruik tijdens buikdragen > wanneer je je kindje op je buik draagt kun je een kind-inzetstuk gebruiken. Vaak heeft deze een capuchonnetje. 4. Gebruik tijdens rugdragen > deze functie hebben de 4 in 1 jassen. Er zit dan ook een rits op de rug waar je een inzetstuk tussen kunt ritsen zodat je ook kunt rugdragen.

  • Er zijn jassen voor ieder weertype te verkrijgen.

  • Het maakt niet uit of je een draagzak of draagdoek gebruikt in een draagjas.

  • Over het algemeen vallen de voetjes van je kindje in de jas dus is er minder kans op koude voetjes! Mocht je toch graag iets over de voetjes van je kindje doen kun je kiezen voor booties.


Liever geen draagjas? Er zijn ook draagcovers te verkrijgen.


Mijn ervaringen met verschillende merken en soorten jassen

Hieronder omschrijf ik mijn eigen persoonlijke ervaringen. Ik krijg hier geen geld voor en heb me ook niet gespecialiseerd op het gebied van draagjassen dus dit zijn geen feiten maar puur meningen en ervaringen. Het is altijd aan te raden even te gaan voelen en passen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld bij een winkel terecht die gespecialiseerd is in draagjassen, zoals Mawaho. Hier zijn verschillende merken en stijlen jassen te verkrijgen en te passen. Voel je hooguit geïnspireerd door mijn ervaringen maar neem ze niet klakkeloos over. :) Deze lijst zal bijgewerkt worden zodra ik weer een nieuwe ervaring met een nieuwe jas heb mogen opdoen.
Mamalila Softshell allrounder

Een heel fijne jas! Eigenlijk voelt deze aan als een vest. Dit zou het voor mij tegelijk wel iets minder geschikt maken voor de winter omdat ik een echte koukleum ben. Mamalila adviseert er dan een extra laagje onder te doen. De mouwen sluiten lekker aan, vallen lang en de zakken zijn lekker zacht van binnen. De nek sluit goed aan waardoor er geen wind in je nek terecht komt.


Ik vond het baby inzetstuk van deze ook wel fijn omdat de capuchon voor het kindje gemakkelijk en netjes weg te werken was. Ik vind de jas ook mooi vallen en voel me er prettig in.Mamalila Adventure

Deze jas is speciaal ontwikkeld als je veel buiten bent of gaat sporten. Het stofje is fijn, echt zo'n sportstofje, en valt soepel. De mouwen sluiten goed aan en zijn lang genoeg. De zakken hebben openingen aan de bovenkant met ritsjes waardoor je iets lastiger even gauw je handen erin kwijt kunt. Tegelijkertijd is deze jas natuurlijk voor avonturen dus wil je dat wat erin zit ook niet kwijtraken! De binnenkant van de zakken is dezelfde stof als aan de buitenkant.


De neksteun voor het kindje vond ik er fijn, comfortabel en goed uitzien. Er zit in het tussenstuk voor babydragen nog een extra zakje wat handig kan zijn. De capuchon van de jas kon supernetjes worden weggewerkt met een ritsje, dan heb je er helemaal geen last meer van. En dat is voornamelijk met rugdragen natuurlijk belangrijk!


Ik vond de jas met rugdragen iets minder flatteus. En ik voelde hem soms om mijn nek bij het rugdragen. Daarentegen, als je onderweg en bezig bent is de kans natuurlijk klein dat je hem tot helemaal bovenaan hebt dichtgeritst dus heb je daar dan waarschijnlijk geen last van.Mamalila Cosy Allrounder

Dit is ongeveer dezelfde jas als de softshell allrounder maar dan met een extra dikke teddylaag erin. Hierdoor voelde het voor mij als een winterjas en minder als het vest, zoals ik bij de softshell allrounder beschreef. Dus, echt een ander gevoel! De mouwen zijn fijn en sluiten goed aan. De zakken hebben flapjes erboven waardoor je minder gemakkelijk je handen in je zakken steekt maar spullen die erin zitten wel gemakkelijker blijven zitten. Er zitten nog extra zakken boven wat handig kan zijn! Hele fijne jas voor de koudere dagen, hij zit lekker.Mamalila Dublin

Dit is een draagjas voor de regen. En dat is ook wel te voelen aan het stofje, dat overigens voor een regenjas echt lekker soepel valt. Hij zit goed. Ik kan me voorstellen dat ik dit ook zou dragen in de lente of herfst als het niet regent.


Het viel me op dat de mouwen wat kort zijn. De jas is verder wel prima op maat. Leuk dat je hem wat kunt tailleren. De zakken hebben drukknopjes om het goed af te kunnen sluiten. De stof in de zakken is van hetzelfde materiaal als de buitenkant.


Er zit een uitgebreide capuchon op voor je kindje die in te stellen is in verschillende standen, wat natuurlijk top is. Want wat heb jij aan een regenjas als je kindje er niets aan heeft. :)


Ik vond het bij deze jas wat lastiger om hem goed aan te krijgen als ik een kind op mijn rug droeg. Op je rug heb je natuurlijk sowieso al minder zicht, om dan ook nog het capuchonnetje erop te krijgen was wel een dingetje. Maar goed, alles went natuurlijk dus daar moet je gewoon even handig in worden!Conclusie Mamalila

Bij alle Mamalila jassen geldt voor mij dat het fijne stoffen zijn en ze heel lekker zitten. Superfijn dat ze de 4 in 1 functie hebben! Bij het rugdragen loopt de stof naar elkaar toe in de kraag. Dat vind ik persoonlijk een klein minpuntje omdat het gezicht van het kindje dan tegen die stof en de rits aankomt. Het zou kunnen dat je hier bij langer gebruik handiger in wordt, maar voor mij was dit af en toe even lastig aan-, uitdoen en goed krijgen.


Ik kan het merk wel echt aanraden dus het is zeker het overwegen, passen en aankopen waard!


Mamalicious 3 in 1 softshell jas

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een 3 in 1 jas, rugdragen is dus niet mogelijk met deze jas. Ik had daar bij aanschaf niet over nagedacht. Ik was zwanger, had nog geen idee waar op te letten. Ik wist natuurlijk ook nog niet zeker hoelang en hoe ik mijn kindje zou gaan dragen. Achteraf is dat jammer want ik draag veel op mijn rug. Maar goed! Als solo-, zwangerschaps- en buikdraagjas is dit een prima jas en maak ik er graag gebruik van.


Wat mij betreft dus een fijne tussenjas voor de herfst en lente. Hij is van binnen met een dun fleecelaagje gevoerd en tailleert mooi. De mouwen vallen fijn. Er zitten 2 tussenstukken bij de jas; 1 voor tijdens de zwangerschap en 1 met een capuchon voor het kindje. Zoals ik eerder al aangaf vind ik het capuchonnetje niet altijd even prettig, dus gebruik ik zelf vaak het zwangerschapstussenstuk tijdens het dragen. Een beetje omklappen achter de rug en klaar is de jas! :) Deze jas is vrij open bij de nek dus met koude dagen is een extra sjaaltje fijn.

Wombat & Co Wallaby 2.0

Dit is een winterjas die je ook met 4 in 1 functie kunt dragen. Hij is goed warm en heeft een heerlijke sjaal die vastzit aan de jas waardoor je hem nooit kunt vergeten. Aan de achterkant zit hij aan de jas vast met drukknopjes en bij het omdoen kun je de hoeken aan de voorkant vastzetten met een knoop. Het voordeel van deze sjaal vind ik dat hij erg kort is waardoor je kindje er geen last van heeft bij het dragen.


Er zit 1 tussenstuk bij dat je tijdens de zwangerschap en tijdens het dragen van je kindje kunt gebruiken. Dat betekent dat er geen ingebouwde capuchon in zit. Persoonlijk vind ik dit niet zo'n probleem want ik doe mijn kindje een mutsje op of loop met een paraplu, maar dat is natuurlijk voor ieder persoonlijk.


Bij het rugdragen kun je de sjaal nog lekker vastgeklikt laten en omdoen, ideaal voor mij! Bij het rugdragen heb je de achterkant van de jas helemaal opengeritst dus je kindje komt met het hoofd op jouw rug terecht en niet op de jas.


De zakken zijn insteekzakken die je dicht kunt drukken met een drukknopje. De voering hiervan is gladde 'zakken'stof.


Ik vind deze jas een echte aanrader voor de koude dagen!Draagcover

Zie je het niet zo zitten om een hele nieuwe jas te kopen maar lijkt het je wel fijn om je kindje een extra laag aan te doen, kun je een draagcover gebruiken. Deze zijn er ook in allerlei varianten. Je zou het ook kunnen gebruiken als je zelf geen jas hoeft te dragen maar je kindje wel graag wilt beschermen tegen water of regen. Je doet het om als een soort harnas. Er zitten ook zakken in waar je eventueel lekker je handen in kwijt kunt. Het is geschikt voor zowel buik- als rugdragen.


Aan de binnenkant is er ruimte zodat de voeten van je kindje ook lekker warm in de cover zitten. Deze cover hieronder is van Mamalila maar er zijn verschillende merken en soorten verkrijgbaar.32 weergaven0 opmerkingen
bottom of page